Helsestasjonen driver forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen. Vi er et tilbud til alle barn mellom 0-5 år, foreldre/ foresatte og gravide. Når du får barn, tar vi kontakt med deg for å avtale det første møtet med deg og barnet ditt. Helsestasjonen er et lavterskeltilbud, noe som betyr at du kan ta kontakt ved behov, enten på telefon eller ved å komme innom.
Familie- og ungdomsteam er et lett tilgjengelig og samordna tilbud til barn og ungdom fra 0-18 år og deres familier. Teamet tilbyr blant annet:
- Støtte og veiledning i foreldrerollen
- Hjelp til å løse opp i fastlåste samspillsmønster
- Kartlegge og utforske barnets atferd sammen med familie, slik at vi kan hjelpe barnet
- Terapeutisk hjelp og støttesamtaler til barn, ungdom og deres foreldre dersom de strever følelsesmessig
- Være en dør inn til hjelpeapparatet for familier med behov for koordinert og samordnet hjelp
Skolehelsetjenesten er et gratis tilbud til alle elever i grunnskole og videregående skole. Skolehelsetjenesten skal bidra til god helse blant barn og ungdom, slik at de opplever mestring, trivsel og struktur i skolehverdagen.
Hos helsesykepleier kan du spørre og snakke om det du lurer på. Du kan også ta kontakt hvis du har en venn som trenger hjelp. Skolehelsetjenesten følger et fast program for de ulike klassetrinnene.
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for ungdom og studenter i alderen 13-25 år, som er bosatt i Namsos kommune. De som jobber der, har taushetsplikt.
Eksempler på emner du kan ta opp:
- Seksuelt overførbare sykdommer
- Prevensjon og graviditet
- Spørsmål i forhold til seksualitet
- Seksuelle overgrep og voldtekt
- Spørsmål eller tanker rundt kjønn og identitet
- Menstruasjon
- Forelskelse og kjærlighet
- Røyking, snus og rus
- Å vokse opp i to kulturer
- Trøbbel hjemme, med kjæreste, venner, skole eller jobb
- Ensomhet
- Spiseforstyrrelser
- Psykiske vansker
PPT skal hjelpe barn, elever og voksne med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PPT skal gi råd og veiledning til skoler, barnehager og foreldre om barns ulike vansker.
Logopedene i Namsos kommune jobber i PPT. De utreder barn og elever med kommunikasjonsvansker og gir veiledning til foreldre og ansatte i barnehager og skoler. Vanlige utfordringer inkluderer stemmevansker, språk- og talevansker, taleflytvansker som stamming eller løpsk tale, og svelgevansker.
Barnevernet skal være en garanti for at alle barn og unge blir sikret omsorg, trygghet og gode utviklingsmuligheter. De skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast. Barnevernstjenestens arbeid er en blanding av støtte og kontroll. De skal gi hjelp og støtte slik at barnets foresatte kan gi barnet trygg og forsvarlig omsorg, men har også plikt til å gripe inn dersom barnet har behov for beskyttelse fra skadelige omsorgsformer i hjemmet.
Innvandrertjenesten bistår med å bosette flyktninger og oppfølging i introduksjonsprogram. Det er kommunestyret som vedtar hvor mange flyktninger kommunen skal ta imot hvert år. Innvandrertjenesten hjelper nye flyktninger på mange ulike områder for at de skal finne seg godt til rette i kommunen vår. Introduksjonsprogrammet for flyktninger drives av innvandrertjenesten sammen med Namsos opplæringssenter. Det inneholder norskopplæring, samfunnsinformasjon og språkpraksis og omfatter alle i alderen 18-55 år.
Mer informasjon om innvandrertjenesten og introduksjonsprogrammet.
NAV kan hjelpe deg som privatperson med tema som:
- Arbeid
- Helse og sykdom
- Familie og barn
- Pensjon
- Sosiale tjenester og veiledning
- Hjelpemidler og tilrettelegging
Du kan lese mer om NAV sine tjenestetilbud på NAV sine hjemmesider eller Namsos kommune sine hjemmesider.
Brukerkontoret er kommunens koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering. Det er et forvaltningskontor som har ansvar for å fatte vedtak om kommunale helse- og omsorgstjenester. Brukerkontoret kan kontaktes av alle som bor eller oppholder seg i Namsos kommune, og har behov for helse- og omsorgstjenester. På hjemmesiden til Namsos kommune kan du finne mer informasjon om hva Brukerkontoret kan hjelpe deg med, og hvordan du kan søke om helse- og omsorgstjenester på vegne av deg selv eller noen du har omsorg for.
Mestringsenheten for psykisk helse og rus tilbyr individuelt tilpasset behandling til innbyggere over 18 år. Du kan få henvisning fra din fastlege eller andre, som for eksempel Nav, spesialisthelsetjenesten med flere. Du kan også søke selv.
Avdelingen tilbyr utredning og behandling til familier med barn og unge i alderen 0-18 år. Ved Namsos sykehus foregår dette kun poliklinisk. Ved sykehuset Levanger finnes også en barne- og ungdomspsykiatrisk sengepost.
Habiliteringstjenesten for barn og unge jobber med barn og unge i alderen 0-18 år med medfødte eller ervervede funksjonsnedsettelser, og barn med mistanke om utviklingsvansker. De tilbyr blant annet utredning, opplæring og veiledning til barn, unge og deres familier.
Familievernkontoret er åpent og tilgjengelig for alle og gir tilbud om behandling og rådgivning når det er vanskeligheter eller oppstår kriser i familien. Du kan ta direkte kontakt med familievernkontoret, og alle ansatte har taushetsplikt. Familievernkontorene tilbyr rådgiving, veiledning, kurs og samtalegrupper. Tilbudet er gratis og trenger ingen henvisning. Du kan ta kontakt for en uforpliktende samtale eller bestille time. Familievernkontoret utfører obligatorisk mekling.
Mer informasjon om tilbudet ved familievernkontoret i Namdalen.
Trenger du noen å snakke med? Opplever du ubehagelige og krenkende hendelser av noen som står deg nær? Blir du truet, skadet eller snakket nedsettende til? Krisesenteret har døgnåpent og du trenger ingen timeavtale. Tilbudet er gratis og alle de ansatte har taushetsplikt. Du trenger ikke være i akutt krise for å få hjelp fra krisesenteret.